Největší fontána na světě? Teď už v Dubaji!

Při velkolepé show 22.10. byla odhalena fontána na Palmovém ostrově Džumajrá. Podle Guinnessovy knihy světových rekordů se vyznačuje tím, že je největší fontánou na světě. Titul dříve držela fontána v Jižní Koreji.

Nová turistická atrakce - Palmová fontána by mohla pomoci podpořit cestovní ruch, nyní tvrdě zasažený koronavirovou krizí.

Její rozloha činí přes 1300 metrů čtverečních a disponuje celkem 128 vodotrysky, které dokážou vodu vystřelit do výšky až 105 metrů.

Nová fontána má přes 3000 LED světel a pro veřejnost bude přístupná celý rok, každých 30 minut předvede tříminutovou show za doprovodu hudby.

Fontána byla stavěna se záměrem pokořit světový rekord. Ten dosud držela jihokorejská Banpo Moonlight Rainbow Fountain, jejíž rozloha činí 234 metrů čtverečních. Nebylo tudíž prakticky pochyb, že si Dubaj připíše další prvenství, podle agentury Reuters už vítězství potvrdila i Guinnessova kniha rekordů.

Dubaj v loňském roce navštívilo více než 16 milionů turistů. Letos původně očekávala, že počet turistů vzroste na 20 milionů, tyto plány však zhatila pandemie nemoci covid-19.

Zdroj: ČTK