Obnova mokřadu u Valašského Meziříčí: žáby děkují!

Dalším z úspěšných výsledků spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody a Nadačním fondem Veolia je obnova mokřadu Rybníky ve Valašském Meziříčí. Dnes se již z tůní ozývají silně ohrožení skokani zelení, ve vodě uvidíme spoustu pulců skokanů štíhlých i vodních bezobratlých živočichů, nad hladinou tůněk poletují vážky.

Mokřadní lokalita zvaná Rybníky, nacházející se při severozápadním okraji Hrachovce (dnes součást Valašského Meziříčí), patří k významným mokřadním lokalitám Valaškomeziříčska. Žije zde řada vzácných a ohrožených druhů živočichů, ať již jde o protahující mokřadní druhy ptáků, obojživelníky (v průběhu let zde bylo zjištěno několik druhů skokanů, rosničky, ropuchy obecné i zelené, kuňky žlutobřiché) či více než 20 druhů vážek. Právě žáby či vážky potřebují ke svému rozmnožování tůně, nestačí jim „pouhá bažina“. Mělké tůně se postupně zanášejí, zarůstají – a vzhledem k tomu, jak intenzivně dnes krajinu využíváme, nevznikají přirozeně nové. Proto je potřeba občas jim pomoci rýčem či bagrem.

Členové valašskomeziříčské organizace Českého svazu ochránců přírody se o lokalitu starají již od roku 1995. Díky finanční podpoře Nadačního fondu Veolia koncem loňského roku přistoupili k obnově čtyř již zcela zarostlých a zazemněných tůní a vybudování jedné tůně nové. Obojživelníci si je záhy našli. V dubnu se v nich objevilo mimo jiné více než padesát snůšek skokana štíhlého; nyní jsou již tůně oživeny stovkami pulců, nastěhovali se sem i skokani zeleni, jejichž hlas je slyšet dodaleka. Je jen otázkou času, kdy se objeví i další obojživelníci.

Obnova tůní samozřejmě není jedinou aktivitou na mokřadu. Důležité pro všechny jeho obyvatele je nenechat ho zcela zarůst, proto je pravidelně kosen a od května letošního roku pomáhá s údržbou i pastva koní.

Mokřad Rybníky slouží i ekologické výchově. Valašské ekocentrum ČSOP sem organizuje exkurze pro studenty středních škol z regionu, kteří pravidelně pomáhají i s jeho údržbou. Členové oddílu mladých ochránců přírody Falco se zde učí poznávat a chránit přírodu, seznamují se ze zoologií i hydrobiologiií. Vítáni jste v Rybnících i vy. Na návštěvníky zde čeká informační tabulka s vyobrazením některých druhů žab a vážek.

Obnova drobných vodních ploch mokřadu Rybníky je součástí dlouhodobé spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody a Nadačním fondem Veolia na ochraně našich mokřadů. V loňském roce bylo na různých místech republiky s finanční podporou NF Veolia z programu Vraťme vodu přírodě realizováno sedm takových projektů. Spolupráce pokračuje i v roce 2022. Program Vraťme vodu přírodě je spojen s veřejnou sbírkou, která slouží pro shromažďování financí na záchranu a obnovu mokřadů. Do sbírky může kdokoli přispět nákupem v nadačním e-shopu nebo přímým darem v libovolné výši na sbírkové konto.