Procházka kolem Vesteckého rybníka

Místo, které pobaví všechny věkové kategorie. Podniknout zde můžete více aktivit – je tu cyklostezka, rybník plný ryb, dětské hřiště s trampolínami...

Středem rybníka vede lávka, na které se doporučuje sesednout z kola a odrážedel, není od věci vzít dětem raději náhradní oblečení :-) Kromě dřevěné lávky tu je vybudována i pařezová stezka. Vezměte si s sebou staré pečivo a děti tak zažijí velkou legraci při krmení místních ryb. Na kraji lávky láká k odpočinku nové dřevěné posezení s lavicemi a stolem.

Planetární stezka kolem rybníka

Obzvlášť pro starší děti a dospělé je zajímavá Planetární stezka – zde se dozvíte informace o sluneční soustavě a budete si také umět lépe představit velikosti jednotlivých planet a vzdálenosti od Slunce.

Hřiště a posilovny

Nechybí tu ani dvě posilovny, jedna se nachází za rybníkem a druhá, vhodná spíše pro seniory, hned u hřiště, kde je také elektronická hra, která nutí k pohybu všechny věkové kategorie. Dále se v areálu nachází kynologické cvičiště. U přírodního amfiteátru se konají mnohé místní akce.

Nejlepší je procházku naplánovat jako okruh, který je možno udělat malý, jen okolo rybníka (necelý 1 kilometr), nebo velký, když si trasu prodloužíte o místní cyklostezku (celkem 3 kilometry).

Parkování i zastávka autobusu

Auta můžete bezplatně nechat buď na konci ulice "U Hřiště" a nebo na konci ulice "K Rybníku", na obou místech jsou menší parkoviště. Autobusy MHD do Vestce jezdí z Prahy Opatova nebo Budějovické.

Vestecký rybník – historie

Byla doba, kdy se našemu vesteckému rybníku prostě říkalo “panský”. A to oprávněně. Vždyť od roku 1700 patřil panství Dolní Břežany, které bylo pod správou pražského arcibiskupství. Panstvo dobře vědělo, že chov ryb je poměrně dobrá investice s rychlou návratností. Takřka každá ves měla aspoň loužičku pro husy a kachny, samozřejmě také pro ryby. I ve Vestci bylo rybníků a rybníčků dost a “panský” byl největší a nejvýnosnější. Má proto i svou stránku ve staré kronice. Je sice pravda, že břežanské panstvo rybník spravovalo, ale  na vestecké nemělo. Jak píše kronikář, rybník byl na užitek velkolepý a rostli v něm pěkní kapři. Roční výlov se čítal na metráky, tak jak mohli místní odolat. Trochu si ho přivlastnili, žel k velké nelibosti majitelů. Ta udělala všemu razantní přítrž. V 80tých letech 19.století byl rybník ” pro pych a blízkost obce” vypuštěn a celá plocha oseta ovsem. Tento poněkud nečekaný postup letnění rybníka však zvedl u místních hladinu nevole a začali mocně reptat: ” Takhle to nemůže zůstat, vždyť dobytek, drůbež  potřebuje nutně vodu.”
Tehdy starosta obce p.Skřivan ze Šátalky č.19, podporovaný statkářem M. Havlíčkem a hostinským  Grünwaldem ze Šátalky, uskutečnil rozhodný a významný krok. Vypravil se do Prahy a rovnou na Místodržitelství království českého a intervenoval zde za zájmy obce. Jak dopadl? Věřte nebo nevěřte – úspěšně. Arcibiskup rybník i s velkým okrajem obci prodal. A za kolik? Za 2000 zlatých. Teď několik čísel pro srovnání, abych vám přiblížila jakou hodnotu měla rakousko- uherská zlatka. Např.služné učitele od obce činilo  tehdy 500zl.,podučitel dostal jen 180 zl. A za 20 tis. zlatých jste si třeba  mohli koupit  malý pivovar. Dnešní vestecký rybník má rozlohu  3,2 ha. Pod jeho hladinou najdete ryby různých druhů, domnívám se ale i jiné chuti než před 120 lety. Pokud budete mít rybářský lístek a trochu štěstí, tak Petrův zdar.

Blanka Pašková kronikářka

zdroj: vestec.cz