Údolím Zákolanského potoku na Okoř

„Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta...“ Vydejte se na příjemnou procházku kolem Zákolanského potoku s návštěvou zříceniny hradu Okoř.

Okoř leží v údolí Zákolanského potoka jen patnáct kilometrů od Prahy. Nahoře na vyhlídce zříceniny se potkává hned několik turistických značek i značených cyklostezek. V kombinaci s tím, že jde o atrakci blízko hlavního města je jasné, že si lidé toto místo rychle našli a oblíbili. Navíc v létě to tady žije a pořádají se zde koncerty, šermířské souboje či soutěže pro děti. Na návštěvníky jsou připravení nejen na hradě, ale i v obci v podhradí. Najdete zde hotely, parkoviště, restaurace nebo třeba Cukrárnu v podhradí.

Bližší informace o hradu můžete najít na www.okor.cz

Pod hradem můžete začít okružní procházku, kdy se vydáte po červené turistické značce. Nejprve půjdete po mostě přes Zákolanský potok. Cesta vede několika chatovými osadami, poklidným údolím potoka. Za hezkého počasí tudy obvykle prochází hodně lidí i cyklistů. Po necelých dvou kilometrech dorazíte k malému můstku přes potok, odvážlivci mohou v horkých letních dnech potok přebrodit, vody tam moc není.

Cesta pokračuje asi dva kilometry směrem k obci Svrkyni, dále pak k obci Noutonice. Kousek za začátkem této obce odbočíte vpravo na cestu pro pěší, která vás asi po kilometru zavede až k mostíku, přes který už jste šli a zde odbočíte doleva směr Okoř. Cesta je snadná, lze zvládnout bez problémů s kočárkem, odrážedly nebo samozřejmě na kole.