Česko se kvůli dolu Turów bojí o spodní vodu

V pořadu ČT edu se dozvíme, jaké dopady má rozšíření polského dolu Turów na české obce z příhraničí. Lidé se obávají nejen ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu nebo propadů půdy.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam plánuje těžit až do roku 2044.

Důl by se měl podle dřívějších informací rozšířit až na třicet kilometrů čtverečních a o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci tam podle dosavadních zpráv plánují těžit do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu.

Česká strana s těžbou nesouhlasí

Polsko vyrábí většinu elektrické energie z hnědého uhlí a jako jediný člen Evropské unie se nezavázalo, že do roku 2050 dosáhne uhlíkové neutrality s tím, že potřebuje více času na výměnu uhelných elektráren za jiný způsob výroby elektrické energie.

V dolu Turów se ročně těží od 7,5 milionu tun do deseti milionu tun uhlí.

Koncese pro těžbu měla firmě PGE v dubnu skončit, polské ministerstvo klimatu ji ale v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo. Polsko vydalo rozhodnutí o prodloužení i přes výslovný nesouhlas české vlády a výtky poslanců Evropského parlamentu.

"Dosavadní jednání s polskou stranou zatím nevedla k ničemu, proto chceme, aby stát podal žalobu k Evropskému soudnímu dvoru pro porušení mezinárodního práva naším polským sousedem," řekl radní pro životní prostředí Libereckého kraje Jiří Löffelman (Starostové pro Liberecký kraj).

O dalších krocích kvůli prodloužení těžby v polském dolu Turów u českých hranic ministerstvo životního prostředí rozhodne do konce června na základě právní analýzy. Liberecký kraj chce, aby Česko podalo žalobu k evropskému soudu. K posouzení této možnosti vyzval ministerstva životního prostředí a zahraničí také sněmovní výbor pro životní prostředí.

Pořad o tom, jak odvodňuje důl Turów české obce a rozhovory přímo se starosty těchto obcí a jejich občany, kterým kvůli dolu dlouhodobě klesá hladina vody v jejich studních, si můžete pustit na ČT edu

Zdroj: ceskenoviny.cz