Zásoby vody v podzemí se kvůli suchu tenčí, lidé ji i přesto dál čerpají nezákonně

Z podzemních vod se stává stále cennější přírodní zdroj, uvádí iDnes.cz. O to závažnější je, když podzemní vodu lidé čerpají nezákonně, jako se to loni stalo v desítkách případů.

Černé odběry meziročně narůstají až o polovinu

Podzemní zdroje kvůli suchu už několik let slábnou a nelegální odběr může vysušit studny i na vzdálenost několika kilometrů. Z dat České inspekce životního prostředí vyplývá, že v roce 2019 bylo za nedovolené nakládání s podzemními vodami vydáno 72 pravomocných rozhodnutí v celkové výši přes 4,1 milionu korun.

Oproti roku 2018 je to nárůst téměř o polovinu. Lidé protizákonně odebírají i vodu povrchovou. Podzemní voda je ale čistší a kvalitnější.

U podzemních vod je typově nejhorším přestupkem takový odběr, po kterém se sníží dostupnost vody ve zdroji nebo se voda úplně vytratí.

Jeden nezodpovědný odběratel, hotel nebo třeba továrna tak mohou přispět k vyschnutí studen v celé vesnici. Jsou to také případy, které inspektoři pokutují nejpřísněji. Pokuty však mají svůj strop. Soukromá osoba může dostat sankci maximálně půl milionu, firma až deset milionů korun.

Ještě horší, než černé odběry, bývají černé vrty. Na většinu se pravděpodobně nikdy nepřijde, jiné se podaří odhalit, až když je pozdě.

Ne vždycky ale za nezákonné odebírání vody může špatný úmysl. K pokutám vede často také neinformovanost. Pokud se zjistí přestupek v oblasti odběrů podzemních vod, jedná se většinou o prošlou lhůtu platnosti dříve vydaného povolení k odběru, nebo o to, že dotyčný odebírá více, než má povoleno. Někdy jsou lidé jen málo informovaní a své povinnosti často neznají.

Zásoby vody jsou za dvacet let poloviční

Vody meziročně ubývá. Poslední dostupná ročenka životního prostředí za rok 2018 uvádí, že zatímco na přelomu milénia, v roce 2001, byly zásoby využitelné podzemní vody 1 440 milionů metrů krychlových vody, v roce 2018 to byla pouhá polovina, tedy 765 milionů kubických metrů. Podobně tragicky jsou na tom i vody povrchové. Ve stejném období se jejich množství snížilo ze 6 600 na 3 300 milionů metrů krychlových.



Zdroj: idnes.cz