Bílá strž - nejvyšší šumavský vodopád

Bílá strž je naprosto ojedinělý fenomén nejen na Šumavě, ale v celé České republice. Svou divokostí a množstvím vysokých vodopádů předčí i jesenické toky a vyrovnává se krkonošským či jizerským soustavám vodopádů.

Bílá strž je nejvyšší šumavský vodopád, který dosahuje celkové výšky 13 metrů. Tvoří ho několik stupňů a kaskád, z toho nejvyšší stupeň měří 7 metrů. V řečišti potoka se také nacházejí tzv. obří hrnce vyhloubené proudící a vířící vodou. Na stráních nad řečištěm se dochovaly zbytky původního horského lesa, který má pralesovitý ráz. Přímo nad vodopádem je zbudována vyhlídková terasa, která vám umožní nádherný pohled na tuto přírodní scenérii.

Podle lidové pověsti ze 17. století žil v okolí vodopádu u Vlčí propasti myslivec, který získal své neobvykle výborné střelecké umění ve spojení s čertem, za což byl uvězněn, vyslýchán a mučen. Tradovaná legenda měla inspirovat hudebního skladatele Karla Maria von Webera k napsání opery Čarostřelec.

Vodopád je součástí národní přírodní rezervace Bílá strž, která také chrání zbytky původního lesa (bukovo-jedlového porostu), který má pralesní podobu.

K Bílé strži můžete dojít od Černého jezera po červené turistické trase (4 km). K Černému jezeru se dostanete pohodlnou cestou po žluté ze Špičáckého sedla nebo cestou kolem Čertova jezera po červené ze Železné Rudy (celkem na cestě ze Železné Rudy k Bílé strži ujdeme 12 km).

Další možností je vydat se ze železniční stanice Hamry - Hojsova Stráž po modré turistické trase procházející přes obec Hamry - po šesti kilometrech dojdete na rozcestí Pod Statečekem. Odtud po žluté dojdete po 1,3 km k Bílé strži.

K Bílé strži se dostanete také na kole ze Špičáku či Hamrů a v zimě kolem strže vedou i lyžařské běžecké trasy.