Oblečení z rybího odpadu?

Kanadští vědci vytvořili biologicky rozložitelný materiál z rybího odpadu, který by se jinak vyhodil a který by mohl být použit v různých výrobcích, včetně obalů a oděvů.

Podle kanadských vědců by rybí odpad bylo možné proměnit na užitečnou látku, která by mohla nahradit polyuretany ze surové ropy. Ty se používají do všeho od bot a oděvů, až po lednice či stavební materiály.

Tým vědců z newfoundlandské Memorial University zjistil, že plasty založené na rybím oleji by mohly poskytnout řešení šetrné k přírodě a zároveň se vypořádat s problematikou odpadu z továren na zpracování ryb. Už předchozí studie vyvinuly metody výroby plastů z rybího odpadu, nejnovější výzkum ale zachází ještě dál, když zjistil, jak by se tento materiál mohl snadno biologicky odbourat po skončení svého užitečného života.

Místo ropy je základní složkou nového materiálu lososový olej, který vědci získali z rybích hlav, kostí a kůží – všeho, co jde v kuchyni rovnou do koše. Chtějí totiž přispět i k omezení plýtvání jídlem. „Na začátku výroby je to trochu cítit rybinou, ale jak postupujeme, zápach zmizí,“ řekla vedoucí výzkumu Francesca Kertonová.

Kertonová s kolegyní Mikhaileyou Wheelerovou se nyní hodlají zaměřit na potenciální využití nového materiálu například v podobě obalů nebo vláken na oděvní tkaniny. „Připadá mi zajímavé, jak můžeme vzít něco z odpadu, co lidé běžně vyhazují, a udělat z toho nejen něco užitečného, ale také něco, co by mohlo změnit způsob výroby plastů,“ uvedla Wheelerová.

Zdroj: stoplusjednicka.cz